Bruk podcaster til å lære noe nytt

De siste årene har podcastformatet blitt ekstremt populært, og det finnes i dag hundrevis av podcaster å sjekke ut i Norge. Dersom vi ser til utlandet er det enda mer å velge mellom, og de dekker alle ulike tema. Takket være dette fantastiske utvalget og omfanget, kan man i dag velge å lytte til en podcast om så å si hva som helst. Og dette kan være et godt format både for underholdning og lærdom. Så dersom man ønsker å lære mer om eller bli en ekspert på et tema, kan det å finne en relevant podcast være løsningen.

Bli en ekspert på et ukjent tema

Dersom man skal begi seg ut på en ny hobby eller interesse, kan det i starten være en god idé å undersøke temaet for å bli kjent med det. Uansett om man skal starte en ny jobb, ønsker å teste pengespill på en nettside som https://www.folkeriket.com/no/casino/explore  eller noe helt annet, gjelder det å vite hva man begir seg ut på. Det finnes selvfølgelig mange bøker og artikler der ute, men det er ikke alltid man har tid eller ork til å bruke timesvis på lesing. Da er podcast det perfekte formatet.

 

Med en podcast på øret kan man lære mer om temaet mens man er på vei til jobben, tar kveldens oppvask eller utfører en annen oppgave. Med hendene fri og informasjonen lest direkte til seg, får man nemlig mye mer fleksibilitet. Det samme gjelder selvfølgelig for lydbøker, men podcaster kommer med den ekstra fordelen at de er oppdaterte og tidsrelevante. Dersom man finner en podcast som fortsatt utgir nye episoder, kan man få med seg oppdateringer i sanntid og ikke være avhengig av gammel informasjon som gjerne er utdatert. Slik får man best mulig utgangspunkt til å bli kjent med et nytt tema, gjennom oppdatert informasjon fra eksperter og relevante aktører.

Lær mer om dine interesser

I tillegg til å være en god kilde for å lære noe helt nytt, kan podcaster også brukes til å lære mer om og holde seg oppdatert på temaer man allerede er interessert i. Uansett hva man jobber med eller er interessert i, finnes det garantert en podcast som dekker dette temaet i detalj og dermed kan brukes som kilde til oppdatert informasjon og interessante historier. Igjen er det en stor fordel at man kan lytte til disse episodene mens man gjør noe annet, noe som gir en fleksibel løsning selv i en hektisk hverdag.

 

En stor fordel med å velge nettopp podcastformatet, er at man her kan dra nytte av oppdatert informasjon ofte fra et personlig perspektiv. Ved å følge eksperter innen sin sektor, får man tilgang til informasjon man gjerne ikke ellers ville kommet over. Det gjør også at man kan «knytte en relasjon» til de som er vert for podcasten og følge deres utvikling i takt med sin egen. Det man lærer kan videre brukes til å informere og imponere kollegaer, kunder eller venner som vil ha nytte av informasjonen.

Hvilke tema kan man lære om gjennom en podcast?

Dersom du nå er interessert i å lære noe nytt ved hjelp av en podcast, lurer du kanskje på nettopp hva du kan lære. Og svaret her er rett og slett at du kan finne podcaster om det meste. Med andre ord er det kun du som setter begrensningene. Søk opp det du er på utkikk etter i din podcastapplikasjon, og se hvilke resultat du får. Dette kan være både enkeltepisoder som dekker et spesifikt tema, og podcastserier som fokuserer på temaet generelt.

 

De fleste podcaster har et definert fokusområde som gjenspeiles i navnet, beskrivelsen, gjestene, episodenavn osv. Dette er grunnen til at det er enkelt å søke og filtrere etter ulike ønsker og få relevante resultat – i de fleste tilfeller. Det avhenger bare av hva du er på utkikk etter og dine kriterier. Du kan nemlig finne flere resultater, og deretter lytte til litt ulikt for å finne det som passer deg og dine preferanser best. Hvem som leder podcasten, hvordan episodene bygges opp, hva fokuset er osv. kan nemlig variere veldig, og det gjelder å finne et format som du liker og som rett og slett engasjerer deg. Da har du et best mulig utgangspunkt for å lære noe og ikke bare lytte til det som sies i bakgrunnen, uten å ta noe inn.

 

Akkurat hvilken podcast som er relevant for deg, avhenger av temaet du ønsker å fokusere på og generelt hva du er på utkikk etter. Det kan være en god idé å starte med å se etter norske resultater først, men dersom du er på utkikk etter noe mer spesifikt, kan det være at utenlandske podcaster er et bedre valg. Det kan derfor være greit å søke på både norsk og engelsk og eventuelt andre språk, og lytte til de ulike alternativene for å finne beste valg for deg.

Del din kunnskap med andre

Det finnes i dag hundrevis av populære podcaster på det norske markedet, og nye serier lanseres stadig. Man kan dermed tenke seg at markedet er mettet, men det er langt fra sannheten. Selv om det finnes mye å velge mellom, er det nemlig fortsatt mulig å lansere og oppnå suksess med en ny podcast, dersom man har noe å formidle. Det er nemlig langt fra alle tema som dekkes, og det er også mulig å komme med en ny vinkel på et kjent tema.

 

Med dette i tankene, kan det være verdt å tenke gjennom om du sitter på kunnskap som kan deles med andre gjennom en podcast. Dersom du er ekspert på et tema eller bare har en god idé på et tema som kunne vært interessert å høre mer om og lære bort til andre, er det bare til å prøve det. Det er nemlig enklere enn noen gang før å lansere sin egen podcast, og dersom idéen din slår an, kan det resultere i både lyttere og videre suksess.